sobota 2. srpna 2014

Dvěma nebo dvěmi?

Dvěma rukama? Nebo dvěmi rukami? Jak to vlastně je? Víte, proč se některá slova skloňují trochu zvláštním způsobem?

Dvojné číslo (duál) se spolu s číslem jednotným a množným běžně používalo ve staročeštině, tedy v jazyce, kterým se u nás mluvilo přibližně do konce 14. století. Dnes přetrvává například ve slovinštině.

Dvojné číslo se vztahuje k mluvnické kategorii číslo, u které dnes rozlišujeme pouze číslo jednotné a množné. Týkalo se všech ohebných slovních druhů (podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky, slovesa). Vyjadřovalo, že hovoříme o dvou jedincích nebo věcech, které navíc tvoří pár.

Dnes v češtině existují pozůstatky dvojného čísla, které mohou činit jisté problémy. Především jde o skloňování částí těla, které jsou párové: ruce, nohy, oči, uši, kolena, ramena. V tomto případě musíme v některých pádech použít původní tvary dvojného čísla. Již samotný tvar ruce (vzor žena) je vlastně původně prvním pádem čísla dvojného, stejně jako dvě ženě. Dále jde např. o tyto případy:

  • V 7. pádě čísla množného použijeme tvary rukama, nohama.
  • V 7. pádě čísla množného použijeme tvary očima, ušima. Tvary oky, uchy (v 1. pádě oka, ucha) použijeme tehdy, jedná-li se o jiný význam (např. ucho hrnce).
  • V 6. pádě čísla množného použijeme tvary ramenou, kolenou. Tvary ramenech, kolenech použijeme tehdy, jedná-li se i jiný význam (např. rameno jeřábu).

Dvojné číslo dále přetrvává u skloňování číslovek dva, oba. V 7. pádě čísla množného jsou tvary dvěma, oběma. Tedy dvěma rukama, dvěma ženami atd. Zajímavé je skloňování číslovky sto (vzor město). Říkáme dvě města, ale dvě stě. Slovo město mělo skutečně v 1. pádě čísla dvojného tvar městě (dvě městě).

Mezi několik dalších pozůstatků dvojného čísla v češtině patří např. tvar rodiče.

Na závěr se můžeme podívat na dvě ukázky použití dvojného čísla ve staročeských lyrických básních.

Viera vieře pomáhá.
Kdeť sú dva sobě věrna -
on jí a ona jemu -
nepovídaj třetiemu.

Dřevo se listem odievá

Mohuť to řéci cele,
že jsta dvě srdci v jednom těle,
muožeta spolu přebývati
a ve cti se milovati.

Poznalť jsem sličné stvořenie 

Žádné komentáře:

Okomentovat